Purpurea Echinacea – магическото цвете

Избрах ехинацеята, защото това растение има наистина изключителни полезни свойства и използвайки го под формата на тинктура, чай, отвара или хранителна добавка Biovea може да ни предпази от много заболявания.

Да видим все пак какви са лечебните свойства на Purpurea Echinacea, която в някой части на света наричат „магическо цвете”.

Предполагам, че сте чували, че това растение е мощен имуностимулатор, но освен това то има антивирусни, антибактериални, противогъбични и антиалергични свойства.

Имуностимулиращите си свойства ехинацеята дължи на наличието на голям брой биологично активни вещества като полизахариди, етерични масла, гликозиди, органични киселини, алкалоиди, танин. Растението съдържа и фенолни киселини, които имат антисептични свойства.

И това не е всичко! В корените и коренищата на растението се съдържа още глюкоза, етерично масло, смола, бетаин ( вещество, което предпазва от инфаркт и инсулт ), феноли ( които укрепват имунната система и имат диуретични свойства ).

Във всички части на ехинацеята се съдържат калций, калий, селен, манган, цинк, желязо, магнезий, никел.

Списъкът от заболявания, за които се прилагат продукти, приготвени от растението е наистина впечатляващ: умора, болки в гърлото, кашлица, настинки, грип, простуда, херпес, заболявания на пикочния мехур, на простатата, инфекции на горните дихателни пътища, чернодробни заболявания, стерилитет, затлъстяване и други.

За лечение на различните заболявания от растението се приготвя чай, тинктура, отвара или се приема под формата на хранителни добавки Biovea.

Все пак, колкото и да е полезна ехинацеята е добре да се приема един месец, след което да се почива. Растението не се препоръчва да се употребява по време на бременност, за деца под 2 годишна възраст при пациенти с ревматизъм, левкемия и множествена склероза.