Acerola-състав и полезни свойства

Решихме да ви запознаем с този тропически плод, тъй като е не само вкусен, но и притежава много полезни свойства за организма ни и се препоръчва за превенция и лечение на различни заболявания, алергии и за повишаване на имунитета.

Описание

Ацеролата е малко, вечно зелено тропическо дърво (до 6 метра височина), което вирее на Барбадос, Ямайка, Пуерто Рико, Суринам, Мадагаскар, Антилските острови.

 Плодовете на дървото са червени на цвят, костилкови и донякъде наистина приличат на череша. Добре узрелите барбадоски череши са с тъкмо червен цвят, а вкусът им наподобява малини.

В районите, в които се отглежда, плодовете се консумират пресни, като сироп, сладко или сушени. В останалата част на света ацеролата се приема под формата на хранителна добавка Biovea.

Хранителна стойност

Ацеролата се нарежда сред ниско калоричните продукти (в една чаша пресен плод се съдържат около 30 калории, което е два пъти по-малко, отколкото в същото количество касис). В плода се съдържат малки количества въглехидрати, диетични фибри, растителни протеини. За сметка на това тропическия плод е богат на калций, калий, фосфор, калий и рекордно количество аскорбинова киселина (само в една чаша пресни плодове съдържанието на витамин С е около 1650 мг., което е много повече от съдържанието на витамина в портокалите и лимоните).

Полезни свойства на хранителна добавка Biovea Acerola

Антиоксидант

Всички знаем, че свободните радикали нарушават целостта на клетките в организма ни и причиняват развитието на различни заболявания. Благодарение на високите си стойности на витамин С ацеролата има мощни антиоксиданти свойства. Освен това в плода се съдържат антоциани-вещества, които подобряват паметта, предотвратяват развитието на диабет и сърдечно-съдови заболявания и имат противовъзпалително действие.

Имуностимулатор

Добавката подпомага имунната система и помага за лечение на алергии.

Подпомага производството на колаген

Витамин С, който се съдържа в големи стойности в ацеролата участва активно в производството на колаген (важен структурен протеин, който изгражда кожата, кръвоносните съдове и сухожилията). Употребата на ацерола предпазва от появата на бръчки, старчески петна и други.