Артишок за хубава фигура и отлично здраве

Ползите от артишока 

Какво представлява?

Вероятно не всички от вас са чували за артишока. Той представлява голямо бодливо растение, чийто произход  Средиземноморието, но също така се среща и в Южна Европа като диво растение. Познати са десет вида артишок, които се различават по форма и цвят на листата, като цветът му може да е зелен или лилав.

Безценен зеленчук

За него има писмени сведения още през 77г. в гръцката и римската литература и се появява за първи път в Сицилия, Италия, като след това е пренесен в Ангия през около 1548г., но не се приема добре. След това през 1600г. е пренесен от испанските заселници в Калифорния, но отново не е приет. Едва след 1920г. започва широкото му производство и употреба. Месестите основи и удебелената му сърцевина на неузрялото цвете са частите, които се използват за консумация.

Този вкусен зеленчук има широко приложение в кулинарията и е богат на биоактивни вещества. Поради тази причина от острите му листа се добива екстракт, които се използва за направата на лекарства.

Безценен зеленчук

Поради богатото си съдържание си на полезни вещества, артишокът е безценен зеленчук. Той съдържа микроелементи (калий, калций, фосфор, желязо, натрий, магнезий), баластни вещества, витамин В1, В2, С, А, К, ниацин, инулин, цинарин, въглехидрати, мазнини, белтъчини. Цинаринът, който се съдържа в артишока, е силен антиоксидант, който се бори със свободните радикали. Любопитен факт е, че това вещество не се среща в никой друг зеленчук.Тъй като е нискокалоричен и засищащ, това го прави отличен диетичен продукт. Той е отлично средство при отслабване, тъй като цианинът в него придава горчив вкус, който стимулира отделянето на жлъчен сок и по този начин подпомага горенето на излишните мазнини. Поради антиоксидантното си съдържание, артишокът подпомага пречистването на черния дроб и изхвърлянето на отпадъчни продукти от организма като шлаки, соли, токсини и тежки метали. Този зеленчук помага при подагра, диабет, атеросклероза, хепатит, целулит, запек, стомашни проблеми и наднормено тегло. Витамин К в него влияе добре на мозъка, като предпазва клетките му от увреждане и спомага разширяването на кръвоносните съдове, което улеснява достъпа на кислород до мозъка и в резултат подобрява когнитивните ни способности. Също така той предпазва от Алцхаймер, намалява лошия холестерол, подобрява храносмилането

Как да го приемаме?

Артишокът не се препоръчва на хора, страдащи от ниско кръвно налягане и гастрит с понижена киселинност. Може да се приема под формата на хранителна добавка. Приемайте екстракт от това лековито растение, за да си осигурите пълноценно здраве.