Да си поговорим за витамин B

Ще разгледаме малко по-подробно някой от витамините, които се отнасят към групата на витамин В - комплекс.

Витамин В1 (тиамин)

Този витамин  оказва влияние върху растежа, важен е за изграждането на мускулите и осигурява на тялото необходимата му енергия. Витамин В1 се открива в дрожите,  жълтъка, соята, черния дроб, кълновете, зелените растения, свинското месо и картофите.

Препоръчителната дневна доза от витамин В1 е от 1,5 - 2,0 мг.

Витамин В2 ( рибофлавин )

Рибофлавина е от голяма важност за растежа на тъканите в човешкото тяло. Този витамин се открива само в растенията, като най- големи количества от рибофлавин се намират в бирената мая, жълтъка, соята, доматите, спанака, хайвера, черния дроб.

Дозата, която се препоръчва  от витамин В2 е от 2 до 3 мг.

Витамин В6 ( пиридоксин )

Този витамин участва в образуването на червени кръвни клетки и антитела, грижи се за правилното усвояване на мазнините. Пиридоксин се съдържа в бъбреците, сърцето и черния дроб на животните, както и в бананите.

Дневната доза от витамин В6 е 2 - 3 мг.

Витамин В7 ( биотин )

Най - голямо съдържание на биотин има в овесената каша, месото, соята, бананите, жълтъците, бирената мая, фъстъците. Този витамин взима участие в метаболизма.

1 - 2 мг. е дневната доза, която се препоръчва.

Витамин В 5 ( пантенол )

Подпомага растежа, правилното развитие на нервна система и е от важно значение за нормалното функциониране на надбъбречните жлези. Съдържа се в свинското месо, черния дроб, бъбреците, пилешкото месо, соята, ядките, бирената мая, зелените зеленчуци.

Дневната доза от този витамин е 10 мг.

Витамин В12 ( кобаламин )

Подпомага растежа, предотвратява развитието на анемия, увеличава енергията и увеличава апетита при децата. Съдържа се в черния дроб, млякото, сиренето, яйцата, говеждото и свинското месо.

Витамин В - комплекс е изключително важен за здравето, затова, ако искате да сте сигурни, че приемате достатъчно от него можете да приемате и хранителни добавки Biovea.