Добър холестерол = здрава сърдечно - съдова система

Според медицинските експерти, при почти 40 - 50% от случаите, в които пациентите са получили инсулт или инфаркт, основният виновник е лошият холестерол.

Всъщност, холестеролът е необходим, за да функционира организма ни правилно, просто трябва да внимаваме с какво се храним, за да не натрупаме LDL ( лош холестерол ).

Ще се върнем малко назад, за да обясним колко вида холестерол има и как лошия оказва влияние върху нормалната работа на сърдечно - съдовата система.

И така, досещате се вече, че има два вида холестерол - LDL ( лош холестерол) и добър HDL.

Когато приемате храни, богати на животински мазнини като тлъсто месо, яйца, мляко, млечни продукти или прекалявате с бялата захар и солта, черния ви дроб започва да произвежда повече холестерол, който не може да се разпредели правилно и се натрупва по стените на артериите образувайки атеросклеротични плаки, които затрудняват работата на сърдечно - съдовата система и са в основната на заболявания като инфаркт, инсулт и други.

Добрият холестерол пък от своя страна прави точно обратното на лошия - прочиства артериите и така намалява риска от инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане.

Как да намалите лошия и да увеличите добрия холестерол, за да се погрижите за здравето на сърдечно - съдовата си система?

Намалете месото ( особено тлъстото ), яйцата, млечните продукти, чипсовете, сладкишите, бялата захар и солта; Яжте по една шепа ядки всеки ден; Приемайте хранителни добавки Biovea за здрава сърдечно - съдова система; Ако обичате бира, пийвайте по една биричка на ден; Хапвайте повече зеленчуци, плодове, храни, богати на фибри, риба и рибни продукти; Приготвяйте си домашни ястия, когато имате възможност; Движете се повече; Намалете тютюнопушенето, кафетата и алкохола.