Храни, които се грижат за здравето на ендокринната система

Според някой медицински изследвания, всеки втори човек страда от подобно заболяване, като най-голям е процентът на заболяванията на щитовидната жлеза. За щастие, за да поддържаме здравословната функция на щитовидната си жлеза не са необходими много усилия, а само да приемаме хранителни добавки Biovea и да консумираме някой определени храни.

Учени от САЩ преди време представиха списък на храните, които имат положителен ефект върху ендокринната система и ето какво включва той.

Бобови растения

Бобовите растения доставят на организма повече фибри, от колкото всички други плодове и зеленчуци. Според учени от университета в Илинойс, големият прием на фибри помага за предотвратяване на синдрома на поликистозните яйчници, заболяване, което може да доведе до повишаване нивата на инсулин и други здравословни проблеми от хормонален тип. Диета, богата на фибри намалява симптомите и усложненията на заболяванията на щитовидната жлеза.

Плодове и зеленчуци

Антиоксидантите като витамин С и бета - каротин, които се съдържат в плодовете и зеленчуците помагат на организма да се бори със заболявания на ендокринната система. Сред най-полезните храни са горските плодове, доматите, чушките, малините, крушите, ябълките.

Зърнени храни

Зърнените храни са богати на фибри и антиоксиданти. Зърнените храни съдържат също така и йод, който е изключително важен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. За ендокринната система най-ценни са храни като елда, кафяв ориз, овесени ядки.

Риба и ленено семе

В рибата и лененото семе съдържат много високи стойности на омега-3 киселини, които са важни за целия организъм. При проблеми с щитовидната жлеза лекарите препоръчват да се консумира редовно сьомга, херинга, сардини, както и ленено семе с кисело мляко.

Хранителни добавки

Тъй като дори и при правилно хранене е възможно да не можем да приемем всички необходими витамини и минерали, които да се погрижат за нормалното функциониране на ендокринната ни система специалистите препоръчват да приемаме и хранителни добавки.