Храни, важни за костите

На кои  храни трябва да наблегнете, ако искате да имате здрава опорно - двигателна система?

  • Богати на калций

Мляко, сирене, извара, риба, зелени зеленчуци.

Сигурни сме, че сте наясно, че калцият играе огромна роля за здравината на костите и ставите. В телата ни има почти 2 % калций, като почти 99% от него се намира в костите. В млякото, сиренето, изварата, сардините, зелето и зелените зеленчуци се съдържат калций, затова е добре да включите в менюто си тези храни, ако искате да се погрижите на опорно-двигателната си система.

Семена , ядки ( орехи, бадеми, фъстъци ), мазна риба

Богати са на както на омега - 3 киселини, така и на калций. Всички ядки съдържат много протеини и други важни за здравината на костите вещества, затова ги похапвайте винаги, когато можете. Рибата трябва да е задължителна част от менюто ви, тъй като е един от най-големите източници на Омега-3 киселини, които за много важни не само за здравината опорно-двигателната система, но и за целия организъм.

  • Храни, богати на магнезий

Плодове, зеленчуци                                                           

За да бъде усвоен както трябва калцият, той се нуждае от магнезий, а в плодовете и зелените зеленчуци се съдържа достатъчно от него. Хапвайте си повече  броколи, зеле, маруля, тъй като те са много богати не само на магнезий, но и на калций и флавоноиди.

За здравината на опорно-двигателната система важна роля играе и витамин D, който можете да си набавите, ако се излагате на слънце по 10-15 минути на ден или пък си хапвате повече мандарини.

Ако включите в менюто си храни богати на калций, магнезий, Омега-3 киселини, витамин D и приемате хранителни добавки Biovea ще имате здрави кости.