Какаото - отличен източник на антиоксиданти

Неговата родина е Централна Америка, като е пренесено от Мексико от испанските конкистадори в Европа през 16в. То се среща най-вече в Северна и Южна Америка, Африка, Азия и Австралия. Ацтеките са знаели за какаото от 14в. като са го смятали за свещено. Те, заедно с маите и толтеките, са първите народи, които започват да отглеждат какаово дърво, и те за първи път откриват тонизиращите му свойства.  Какаото се прави от изсушените и изпечени семена на това вечнозелено дърво. От него са правели питие, което наричали шоколатъл.

С какво е полезно?

Какаото е богат източник на антиоксиданти, наситени мазнини, алкалоиди, на които се дължат и тонизиращите му свойства. То съдържа също теобромин и теофилин, въглехидрати, белтъчни вещества, глицидите на стеаринова, палмитинова, линолова и олеинова киселина, захари, фибри, катехин, процианидин, епикатехин, флавоноиди фенилетиламини,кофеин, серотонин. За разлика от кафето, съставките на какаото нямат пристрастяващ ефект. Какаовите зърна са богати на минерали (калций, желязо, цинк, мед, калий, манган, магнезиѝ)  и витамините А, Е, С, В1, В2, В3, В5. Съдържат и веществото флаванол, което подобрява кръвообращението в мозъка, понижава високото кръвно налягане, предотвратява риска от диабет, помага при предменструален синдром и депресия. Какаото помага на организма да се възстанови по-лесно след физическо натоварване, стимулира нервната система и подобрява мозъчната функция и паметта, заради съдържанието на кофеин и теобромин. Освен това, то влияе добре на сърдечно-съдовата система и има противовъзпалителен и диуретичен ефект.

Храна за тялото и душата

Какаото не се препоръчва на хора с проблеми на черния дроб, жлъчката, заболявания на стомаха и червата. Поради високото съдържание на оксалова киселина, не е подходящо да се приема от хора, предразположени към образуване на камъни или пясъци в бъбреците.

Ненапразно какаото се нарича храна на боговете, тъй като оказва незаменим благоприятен ефект върху цялото тяло. Приемайте това полезно растение под формата на хранителни добавки.