Калций и витамин D за здрава костна система

Как можем да се предпазим от появата на остеопороза и да се погрижим да имаме здрава костна система дори и след 50?

Профилактиката трябва да започне още след като прехвърлим 30 - те си години, тъй като остеопорозата е „тихо” заболяване, което не протича с някакви симптоми ( няма болка, общото здравословно състояние е добро и човек се чувства здрав и активен ).

Редовните профилактични прегледи за определяне нивото на калций в костите е задължително, както е задължително да вземем мерки да си набавяме нужните минерали и витамини за здрава костна система.

Как да се погрижим за плътността на костите си?

Дневната препоръчителна доза калций е 1,200 мг, а според статистиката, три от четири жени не я приемат, което оказва влияние на плътността на костите. Ето затова специалистите препоръчват да се направят някой промени в храненето, като в дневното меню се включат повече храни, богати на калций и да се приемат хранителни добавки Biovea за здрави кости.

Менюто за здрава костна система включва някой групи цветни храни ( листни зеленчуци, зеле, моркови, домати, краставици, лук, чушки ), плодове, мляко и млечни продукти. Храни, богати на калций още са: яйцата, овесените ядки, фасула, сьомгата, стридите, бадемите, ориза, гъбите, авокадото, зехтина, пълнозърнестия хляб.

Добавките се препоръчват, тъй като в тях се съдържат всички витамини и минерали като витамин С, А, К, D, бор и сяра, които помагат на калция да се усвои от организма най - бързо и ефективно.