Калий за здраво сърце

Не искам да плаша никой, просто истината е, че най - голям процент хората в България умират от инфаркт. А той може да се предотврати, ако се вземат превантивни мерки и се промени начина на хранене.

Как могат да се променят нещата?

Първата стъпка е да премахнете от менюто си всички мазни храни, тъй като те имат пагубен ефект върху еластичността на кръвоносните съдове. Освен мазните храни е добре да намалите сладкишите ( в тях се съдържат транс мазнини, които са изключително вредни за сърцето и кръвоносните съдове ), растителните масла ( поради същата причина ), алкохола и солта.

За нормалната работа на сърцето е необходим цял набор от микроелементи, на чело на които стои калия. Калий се съдържа в бананите, кайсиите, стафидите, фурмите, ябълките, крушите, сливите, затова ги включете в менюто си. За да подпомогнете работата на сърдечно - съдовата система е добре да пиете повече сок от нар и да наблегнете на горските плодове с тъмен цвят ( боровинки, къпини, касис ), които подхранват сърдечния мускул и повишават нивото на хемоглобина в кръвта.

Към диетата си трябва да включите и зехтина, който ще укрепи кръвоносните съдове и ще ги направи еластични.

Овесените ядки, джинджифила, чесъна и доматения сок също са много полезни за здравето на сърдечно - съдовата система.

Тези от вас, които все пак не могат без сладичко, могат да си хапват от време на време черен шоколад, който намалява „лошия” холестерол, понижава кръвното налягане и увеличава притока на кръв към мозъка.

Към всичко това е добре да прибавите и редовния прием на хранителни добавки Biovea и можете да сте напълно спокойни, че сте взели нужните превантивни мерки, за да се предпазите от инфаркт.