Келп - здраве от морето

Свойства на келпа

Това водорасло съдържа голямо количество микроелементи, в това число йод, който е необходим на тялото ни, за да синтезира хормоните на щитовидната жлеза и е богато на желязо и калий. Също така келпът е изключително богат на аминокиселини, витамини А, Р, от група В, въглехидрати, протеини, магнезий, мед, манган, фосфор, сяра, цинк, калций, натрий, ниацини др. В него се съдържат също биологично активни вещества (манитол, ламинарин (полизахарид), производни на хлорофила, полиненаситени мастни киселини омега-3). 

 

Ползи и странични ефекти

Тъй като е богат източник на микроелементи, келпът има благотворно въздействие върху всичи видове хипотиреоидизъм. Той възстановява хормоналния баланс в хипофизата и надбъбречната жлези, подобрява кръвообращението, повишава метаболизма и енергията, помага при наднормено тегло и забавя процесите на стареене. Поради съдържанието си на омега-3 мастни киселини помага при високо кръвно налягане, възпрепятства развитието на атеросклероза и действа като силен антиоксидант. Използва се при запек, заради съдържанието си на манитол и усилва имунната система. Келпът съдържа алгинати (устойчиви съединения),  които извеждат радиоактивните и тежките метали от организма и затова има детоксикиращ ефект. Подобрява храносмилането и помага при минерален недостиг, ставни проблеми, при умора и проблеми с паметта. Високото му съдържание на минерали подобрява състоянието на кожата, косата и зъбите.

Не се препоръчва при хипертиреоидизъм, високо кръвно налягане, алергии към йод.

Как да го приемаме?

Съществуват много начини, по които да приемаме келп. Можем да  приемаме това водорасло под формата на прах, таблетки или чрез хранителни добавки от Biovea. Приемайте хранителни добавки с келп за здрава щитовидна жлеза, добър метаболизъм, когнитивна функция и силен имунитет.