Лечебните свойства на чаеното дърво

Моряците са използвали листата му също за приготвяне на отвара, с цел алтернатива на  чая. Използва се широко в ароматерапията, заради пикантния си и силен аромат, който наподобява този на евкалипта. Познато като профилактично масло, то има редица приложения и е с доказано благотворно въздействие. Сравнено с останалите лечебни етерични масла, това масло е много по-богато на полезни вещества. В състава му има 48 органични компоненти, сред които 50% монотерпени, 40% дитерпени, 15% цинеол. Съдържа и някои съединения, които ги няма в  други растения. Това са например виридифлорен, алигексеноат, В-терпинеол, L-тернинеол. Колкото по-голямо е съдържанието на терпинен-4-ол и цинеол, толкова по-качествено е маслото, като съдържанието им не бива да превишава 15% или 30%, защото може да предизвика кожно раздразнение.

За какво помага?

Чаеното дърво притежава противовирусни, противогъбични и антивирусни свойства. Използва се като козметично средство при редица кожни проблеми. Смята се, че  етеричното масло от чаено дърво помага много добре при простудни заболявания, грип, цистит, ангина, изгаряния, акне, ухапвания, лечение на рани, възпаления на кожата и устната кухина, болка в зъбите, хемороиди. Също така помага при болка в ставите, почиства дихателните пътища укрепва имунната система и премахва пърхота. Освен това, действа успокояващо и намалява тревожността и напрежението, подобрява концентрацията и увеличава работоспособността. Дори може да се използва като средство за дезинфекция на въздуха.

Какви са приложенията му?

Може да се използва като масажно масло, разтвор за вана, инхалации, като вода за устата или да се добави към кремове. Не се препоръчва за хора, страдащи от епилепсия, ниско кръвно налягане, бременни  или такива с алергия към чаеното масло.