Погрижете се за здравето си с помощта на шипка

Шипката е бодлив, многогодишен храст, който расте в Западна Азия, Северозападна Африка, България, като е пренесена в Северна Америка. Тя по принцип расте до 2000м. надморска височина. Тъй като е богат източник на витамини, тя има широко приложение както в традиционната медицина, така и във фармацевтичната и медицинската индустрия. От нея се използват най-вече плодовете и се прави чай, сладко, мармалад, сироп и дори шипково вино. Маслото от шипка пък се използва в състава на кремове против стареене.

Полезни свойства

Нейните лечебни свойства се дължат на голямото ѝ съдържание на витамин С, защото в 100гр. плод се съдържа 2 гр. от този витамин. В нея също се съдържа провитамин А (каротин), пектин, ликопен, витавмините В1, В2, К, РР, минерални соли (калциеви, калиеви, магнезиеви, фосфорни и др.), флавоноиди (рутин, кемпферол, кверцетин), натрий, кобалт, цинк, молибден. В семената ѝ се съдържа витамин Е. Тази лековита билка съдържа също дъбилни вещества, омега-3 и омега-6 незаменими мастни киселини, ябълкова и лимонена киселина.

Шипката укрепва имунната система, дава сила и енергия, подпомага храносмилането,стимулира производството на червени кръвни клетки, лекува атеросклероза, анемия, авитаминоза, диабет, проблеми с бъбреците (бъбречни камъни), глисти, колит, чернодробни, бронхиални и простудни заболявания. Тази билка повишава работоспособността, намалява умората, забавя процесите на стареене, възстановява тъканите, хидратира кожата, подобрява нейната циркулация и повишава производството на колаген

Как се приема?

Тъй като съдържа голямо количество аскорбинова киселина, не се препоръчва на хора, които имат гастрит или са с язва на дванадесетопръстника или пептична язва. Киселината съдържаща се в нея разрушава зъбния емайл при продължителен прием на настойка от шипка. Приемайте екстракт от шипка, за да сте винаги здрави.