Полезни свойства и състав на женско биле ( сладък корен )

В древната книга „Енциклопедия на билките” са описани лечебните свойства на растението, неговия състав, въздействието му върху човешкото тяло и методите за употребата му.

Тибетските лечители използвали женско биле за лечение на дихателната система, кашлица, астма, бронхити, пневмония, задух, заболявания на храносмилателния тракт, черния дроб, отделителната система, инфекциозни и възпалителни процеси и дори като антидот при ухапвания от насекоми.

Химичен състав на женското биле

Най - ценното на това растение от гледна точка на лечебните му свойства е наличието в състава му на сапонини, които има отхрачващо действие.  В женското биле се съдържат и флавоноиди, които облекчават спазмите на бронхите и помагат за нормализиране на дишането. В растението се съдържат стероидни съединения, подобни по структура с хормоните, които се произвеждат в тялото на надбъбречната жлеза - глюкокортикостероиди, които имат противовъзпалително действие.. И накрая, но не и по значение е наличието на глюкоза, фруктоза, малтоза, лимонена, ябълчена и фумарова киселини.

Приложение на женско биле

  • При заболявания на дихателната система: ларингити, бронхити, кашлици, облекчаване симптомите на задух, астма и други.
  • При гастрит и язва;
  • За лечение на заболявания на отделителната система;
  • При алергичен дерматит и екземи.
  • За забързване на метаболизма.

Сладък корен ( женско биле ) може да се приема под формата на сироп, чай или хранителна добавка Biovea.

Добре е да се има предвид обаче, че това растение не се препоръчва да се приема по време на кърмене и бременност, от хора страдащи от хипертония или от хора с бъбречна или сърдечна недостатъчност.