Сушени кайсии и пилешки дробчета са сред полезните за сърцето храни

Нужни са му още витамини А, Е, С, В, както и коензим Q10 и Омега-3 киселини. Затова е добре да включим към менюто си хранителни добавки за сърце Biovea и храни, които могат да му доставят тези ценни вещества.

Кои са най-важните за сърцето храни?

  1. Сушени плодове

От всички сушени плодове кайсиите са най-важните за сърдечно-съдовата система, защото съдържат големи нива на калий, който е необходим за правилната работа на сърцето. Освен сушените кайсии, много полезни са още стафидите и сушените сиви сливи, които имат тонизиращи свойства и подобряват производителността и укрепват организма.

  1. Ябълки

Ябълките са богати на флавоноиди - вещества, които предотвратяват коронарната болест на сърцето и понижават нивата на „лошия” холестерол в кръвта. В тези плодове се съдържа и веществото кверцетин, което притежава не само антиоксидантни, но и противовъзпалителни свойства и помага за предотвратяване появата на съсиреци.

  1. Зелена салата

Всички листни зеленчуци са полезни за сърдечно-съдовата система, защото са богати на калий, магнезий, желязо и витамини. Абсолютен шампион обаче е марулята, тъй като в нея се съдържат високи стойности на витамин К, които насърчават нормалното съсирване на кръвта.

  1.  Ядки

В ядките се съдържат Омега-3 киселини, калий, магнезий, витамини В, С, РР, които са важни за сърцето и кръвоносните съдове. Много полезни за сърцето са орехите и бадемите.

  1. Черен дроб

За работата на сърцето най-полезни са говеждия черен дроб и пилешките дробчета, тъй като в тях се съдържа коензим Q 10 - вещество, необходимо за функционирането на мускулите и тъканите на тялото, включително и сърцето

  1. Горчив шоколад

Шоколадът е полезен само ако какаото в него е над 70%. Горчивият шоколад подпомага сърдечно-съдовата система, понижава кръвното налягане и нормализира холестерола.

  1. Хранителни добавки

Понякога не можем да си набавим всичко необходимо за здравето на сърцето си само с храната, затова специалистите препоръчват профилактика и превенция с прием на хранителни добавки Biovea.