Таурин - за здраво сърце и тонус

Тауринът се съдържа най-много в скелетната мускулатура. Той има много важни биологични функции и мощно антиоксидантно действие. Може да се синтезира в тялото С помощта на витамин В6 се образува от амино киселините цистеин и митеонин в черния дроб. Счита се за есенциална аминокиселина с многостранно действие. Тя подпомага танспортирането на натрий, калий, калций, магнезий.Тъй като организма ни не може да си набави необходимите количества, затова и голяма част от таурина е синтетичен. Необходимо е да си го набавяме допълнително, тъй като организмът ни не го произвежда в достатъчни количества. 

За какво помага?

Тауринът е мощен антиоксидант, който предпазва от токсичното въздействие на различни вещества. Също така той предпазва от оксидиращия стрес, който е резултат от мускулно натоварване. В таурина се съдържа сяра, която е главният градивен  елемент на жлъчните соли. Той се съдържа в някои храни като червени меса, млечни продутки, яйца, риба.Тази аминокиселина увеличава нашата умствена концентрация и концентрация. Изследвания показват, че тауринът предпазва от увреждащото окисляване на определени невротрансмитери, които имат намеса в болестта на Паркинсон.

Здраве за нашето сърце

Тауринът подпомага синтезирането на жлъчни соли от черния дроб. Той има много важна роля за нормалната функция на сърдечно-съдовата система. Той отговаря за контролирането на потока от калций към и извън клетките, и по този начин влияе на сърдечно-съдовата функция. Изследвания показват, че тауринът увеличава свиването на миокарда, като така предпазва от сърдечна недостатъчност, която е едно от резултатите от стареенето. Счита се, че аминокиселината укрепва пигментовите епителни клетки, намиращи се в ретината на окото и намалява загубата на зрение с възрастта. В новородените липсва таурин в организма, което е причината за първоначалната им слепота.

Подходящ е е за въстановяване след мускулни натоварвания, тъй като намалява мускулния катаболизъм, поради антиоксидантните си свойства.  Киселината скъсява периода на въстановяване на мускулите, намалява умората. Тя повишава издръжливостта на мускулите поради факта, че освобождава калций в мускулните клетки, с което се увеличават контракциите.. Също така помага на организма да си набави калций и така предпазва от мускулни крампи.

Приет в големи дози може да причини високо кръвно или сърцебиене, проблеми със съня, раздразнителност.