ТОП 4 на най – важните за организма ни минерали

А те наистина са много важни за здравето, тъй като взимат участие в работата на всеки наш орган.

Да разгледаме малко по - детайлно някой от минералите, които са важни за  нашия организъм.

Бор - Започваме с този минерал, тъй като той може да се открие в почти всички наши тъкани. Този минерал е много важен за костите, емайла на зъбите, за правилната работа на жлезите с вътрешна секреция. Освен това има свойството да нормализира работата на хормоните, участва във формирането на скелета, предпазва от заболявания като миома на матката, остеопороза, заболявания на ставите и други.

Храните, които са богати на бор са: боб, царевица, елда, цвекло, ориз, соя.

Желязо - Този минерал е основна съставна част на хемоглобина и помага за изграждането на клетките. Състоянието на клетките на кожата, устата, стомаха, червата зависят от нивата на желязо в организма.

Най – високи стойности на желязо има в тиквените семки, орехите, нара, ябълките, сусама, горчицата.

При недостиг на желязо може да се появи анемия, човек изпитва постоянна сънливост, умора, кожата става по - суха, ноктите – чупливи.

Йод - Известно е, че този минерал е ангажиран в производството на хормон, наречен тироксин, който се произвежда от щитовидната жлеза. Йодът е много важен за работата на бъбреците, яйчниците, черния дроб, простатата.

Храните, които имат високо съдържание на йод са: спанак, боб, гъби, морски водорасли, млечни продукти, царевица, пшеница.

Ако в организма липсва йод, това може да доведе до проблеми с щитовдината жлеза ( гуша ), слабост в мускулите, дегеративни промени, които да забавят умственото развитие.

Селен - той е антиоксидант и пречи на анормалните клетки да се развиват, следователно предотвратява появата и разпространението на ракови клетки. Този минерал е необходим за правилното функциониране на черния дроб, панкреаса, щитовидната жлеза, репродуктивната функция.

Храните, които съдържат селен са: слънчоглед, пшеничен зародиш, пшеница.

Недостигът на селен в организма може да доведе до появата на алергии, рак, множествена склероза, забавено развитие, инсулт, мускулна дистрофия и други.

Как да си набавим най - лесно нужните ни важни минерали?

Освен с храната, това може да стане и като приемаме хранителни добавки Biovea, които са напълно натурални и съдържат всички важни за здравето ни минерали.