Трябва ли да се приемат витамини по време на летните жеги и какви да бъдат те!

Има огромно разнообразие от летни храни, които биха могли да снабдят организма ни с голямо количество от витамини. Лекарите съветват да се консумират редовно свежи плодове и зеленчуци, риба и също така да се пие и повече вода. Мнозина смятат, че през лятото нуждата ни от витамини намалява в сравнение със зимата. Обаче лекарските  изследвания показват, че организма ни има нужда от витамини не само през през зимата когато имунната ни система отслабва, но и през летния сезон. Това е така, защото например витамините и минералите са от изключително значение за нормалното протичане на обменните процеси в нашия организъм .Необходими са ни  следните витамини: C, E, Холин (витамин B4 ), D, A, К, D3 B6, B3, фосфор, хром, манган, мед, цинк и други.

 Всяко лято на всички хора им се налага да се излагат на слънце. Поради факта, че през лятото приемаме повече витамин D през кожата чрез слънчевите лъчи, смятаме че това е достатъчно количество за синтезирането на витамин D. С възрастта способността на организма ни за  синтезиране на този витамин намалява. Затова е необходимо да го приемаме чрез храната. За съжаление не винаги е възможно полезните вещества от храната ни да се усвоят на 100% от нашия организъм. Лекарите твърдят , че не само през зимата, но и през лятото е необходимо да се приемат допълнително витамини, въпреки всеобщото мнение, за да поддържаме организма си във възможно най-оптимално здраве и отличен тонус и да се чувстваме здрави, енергични и  в добро настроение дори през летните жеги. Също така, едно проучване показва , че витамините приемани през лятото също така подпомагат на функцията на организма ни за охлаждане (приема на витамин C например скъсява времето необходимо на организма да се приспособи към по-топла среда).

 Следователно най-ефикасният и удобен метод за да съхраним здравето си и през лятната почивка е да приемаме мултивитамини.