Уникалните лечебни свойства на копривата

Лековитите свойства на растението са познати още от древността, а народната медицина и до днес използва копривата за лечение на рани, хемороиди, проблеми с бъбреците и жлъчката, астма, проблеми с черния дроб, пикочо - половата система и т. н.

Това най - обикновено растение, което можем да срещнем буквално навсякъде около нас е изключително богато на ценни вещества. Съдържанието на аскорбинова киселина в копривата е почти два пъти по -голямо, отколкото в касиса и лимоните, каротинът също е повече отколкото в морковите, киселеца и зърнестите плодове, а само 15 листа коприва могат да осигурят на организма ни необходимата дневна доза от витамин А. Освен това копривата е богат източник на витамин К, В и Е, желязо, магнезий, мед, калций, флавоноиди, танин, летливи органични киселини, хлорофил и други глюкозиди.

И все пак, какви са лечебните свойства на копривата?

Съставът на копривата включва силициеви и органични киселини, което я превръща в едно от най - мощните тонизиращи средства. Редовната консумация на коприва или приемането на хранителна добавка Biovea NETTLES увеличава устойчивостта на организма към много бактерии, токсини, вредни ефекти от радиация, укрепва имунитета и осигурява висока защита на организма от недостиг на кислород. Чрез подобряване на общия поток на енергийните процеси, копривата има стимулиращ ефект върху въглехидратната и белтъчната обмяна.

В растението се съдържат вещества, които нормализират обмяната на веществата, стимулират производството на инсулин, като по този начин нормализират нивата на кръвната захар и помагат за лечението на диабет.

Известни са и диуретичните свойства на растението, което го прави подходящо за лечение на пикочо - половата система, жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците, стомашно - чревния тракт.

В листата на копривата се съдържа хлорофил в чист вид, който повишава тонуса, подобрява дихателните функции и подпомага работата на сърцето.