Блог на Biovea.bg - Уникалните лечебни свойства на копривата
Телефони за бърза поръчка
0878567491 0892207117
Безплатна доставка при поръчка над 30 лева

Уникалните лечебни свойства на копривата

Лековитите свойства на растението са познати още от древността, а народната медицина и до днес използва копривата за лечение на рани, хемороиди, проблеми с бъбреците и жлъчката, астма, проблеми с черния дроб, пикочо - половата система и т. н.

Това най - обикновено растение, което можем да срещнем буквално навсякъде около нас е изключително богато на ценни вещества. Съдържанието на аскорбинова киселина в копривата е почти два пъти по -голямо, отколкото в касиса и лимоните, каротинът също е повече отколкото в морковите, киселеца и зърнестите плодове, а само 15 листа коприва могат да осигурят на организма ни необходимата дневна доза от витамин А. Освен това копривата е богат източник на витамин К, В и Е, желязо, магнезий, мед, калций, флавоноиди, танин, летливи органични киселини, хлорофил и други глюкозиди.

И все пак, какви са лечебните свойства на копривата?

Съставът на копривата включва силициеви и органични киселини, което я превръща в едно от най - мощните тонизиращи средства. Редовната консумация на коприва или приемането на хранителна добавка Biovea NETTLES увеличава устойчивостта на организма към много бактерии, токсини, вредни ефекти от радиация, укрепва имунитета и осигурява висока защита на организма от недостиг на кислород. Чрез подобряване на общия поток на енергийните процеси, копривата има стимулиращ ефект върху въглехидратната и белтъчната обмяна.

В растението се съдържат вещества, които нормализират обмяната на веществата, стимулират производството на инсулин, като по този начин нормализират нивата на кръвната захар и помагат за лечението на диабет.

Известни са и диуретичните свойства на растението, което го прави подходящо за лечение на пикочо - половата система, жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците, стомашно - чревния тракт.

В листата на копривата се съдържа хлорофил в чист вид, който повишава тонуса, подобрява дихателните функции и подпомага работата на сърцето.