Витамин D - слънчевият витамин

Всъщност, витамин D е комбинация от биологично активни вещества с подобна химична структура. До сега са открити десет разновидности на този витамин, но за здравето ни най  - полезни са витамин D 2 и витамин D 3.

Както споменахме, най - високи дози от този витамин ние получаваме чрез ултравиолетовите лъчи на слънцето, но това невинаги е достатъчно, затова е добре към разходките на слънце да включим в менюто си хранителни добавки Biovea и храни, в които се съдържа този витамин.

Източниците, от които можем да си набавим  витамин D са продуктите от животински произход като рибено масло, яйчен жълтък, млечни продукти, сирене, масло. Най - високи стойности на витамин D и продукти с растителен произход като гъби, люцерна, магданоз.

Защо е полезен този витамин?

Помага в борбата с раковите заболявания.

Преди около 15 години учените откриха връзка между честотата на раковите заболявания и витамин D. При изследвания на честотата на тези заболявания учените забелязали, че процентът на болни от рак в Скандинавските страни е по - висок в сравнение с хората, които живеят на места с повече слънчеви дни. През 2008 година във водещо медицинско списание беше публикувана статия, според която липсата на достатъчно витамин D в организма  увеличава риска от появата на рак на простатата и на гърдата с 38 %.

Играе важна роля в лечението на диабет

Според едно медицинско изследване, в което са взели участие над 4000 мъже и жени се е установило, че високите дози от този витамин могат да намалят вероятността от появата на диабет с 40%.

Жизненоважен е за хора, които страдат от бъбречна недостатъчност.

Хората, които страдат от бъбречна недостатъчност обикновено имат ниски нива на витамин D, а недостигът му води до верижна реакция: костите започват да губят калция и да стават чупливи и това води до чести фрактури.

Витамин D има още полезни свойства, но е добре да се знае, че предозирането също може да бъде толкова опасно, колкото и дефицита.