Витамин К - не много познат, но много важен за организма ни

Всъщност, под наименованието витамин К се крие цяла група съединения, която включва витамини К, К1, К2 и К3, която е известна под името „нафтохинони”.

Какви ползи има организма ни от витамин К?

Витамин К играе много важна роля за кръвосъсирването, тъй като стимулира черния дроб да произведе вещество ( протомбиново), което играе водеща роля в съсирването на кръвта. Участва в синтеза на укрепването на костите – помага за транспортирането калция регулира нивата му в организма, което го прави изключително полезен за здравината на костите. Увеличава перисталтиката на стомаха и червата. Участва в регулирането на клетъчното дишане и клетъчния метаболизъм или казано по друг начин, подпомага обмяната на веществата.

Кои са основните източници на витамин К?

Всички зелени храни като зелени салати, зеле, марули, магданоз, спанак, броколи, аспержи и други са богати на витамин К. Високо съдържание на този витамин има и в говеждото месо. Освен храната, източници на този витамин са и хранителните добавки Biovea. Дневната доза от витамин К, от която се нуждае организма ни е 65 - 80 мл.

При пренасищане на организма с витамин К не са наблюдавани странични ефекти освен в редки случаи появата на алергични реакции, но при недостиг последиците могат да бъдат много по - тежки.

Първите признаци, че организма страда от дефицит  на този витамин са кървене на венците или носа.

При жени в менопауза дефицитът на този витамин може да е една от основните причини за поява на остеопороза.

Дефицитът на витамин К може да предизвика хеморагична диатеза - това е заболяване, при което има повишено кървене, придружено с множество кръвоизливи по кожата, причинени от намаляването на нивата на протомбиновото вещество, което се произвежда в черния дроб.