Витамин Р - с какво може да ни е от полза?
Изолиран е през 1936 година от кората на лимон, водоразтворим витамин е и ролята му за пълноценното усвояване на витамин С от организма е много важна.
В състава на витамин Р влизат цитрин, флавони, рутин и хесперидин, а се означава с буквата Р, заради свойство си да намалява пропускливостта на капилярите.
Този витамин е от голямо значение за организма ни, тъй като в комбинация с витамин С помага при поддържането на здрава съединителна тъкан.
Дневните дози, които трябва да се приемат не са точно установени, но учените са на мнение, че на всеки 500 мг. витамин С трябва да се приемат поне 100 мг. от витамин Р.
В кои храни се съдържат най – големи количества от този витамин?
Основен източник на витамина са месестите части на лимоните и портокалите, черешите, вишните, къпините, зеления чай, елдата. Големи стойности се намират също и в черния шоколад ( ако съдържанието на какао е над 70% ), червеното вино, тъмната жива бира.
Какви са полезните свойства на витамин Р?
Предпазва витамин С от окисляване; укрепва капилярите и предотвратява появата на синини при контузии; помага при лечение на отоци и виене на свят, причинени от заболявания на вътрешното ухо; спира кървенето и помага за заздравяването на венците; има антиоксидантни, антиалергични и антивирусни свойства; действа болкоуспокояващо при различни травми.
При липса на този витамин се усеща обща слабост, постоянна умора, чести кръвоизливи, синини по тялото, кървене на венците.
Витамин Р може да се приема самостоятелно или в комбинация с витамин С ( С – комплекс ), но нашият съвет е да използвате хранителни добавки Biovea, за да сте сигурни, че приемате точната дозировка от този витамин.