Витамини, отговорни за здравето на мъжката репродуктивна система

Според някой руски изследователи, това са витамините: А;В1, В3, В6, В9; С; D; Е.

Тези витамини са особено важни за здравето на мъжа, тъй като подпомагат сексуалната функция, но и имат благоприятен ефект върху нервната, храносмилателната, сърдечно - съдовата система на мъжа.

Витамин А

Укрепва защитните сили на организма, повишава потентността, подобрява функционирането на мъжката полова система. Бета - каротинът се съдържа в храни като моркови, тиква, риба, масло, яйчен жълтък.

Витамини В1, В3, В6, В9

Витамините от В групата стимулират централната и периферната нервна система, като по този начин повишават либидото и чувствителността. Всеки един витамин от тази група извършва определена функция за репродуктивната система.

Витамин В1 ( тиамин ) енергизира мозъка, мускулите, нервната система, намалява умората, нормализира съня. Присъства в храни като бобови култури, картофи, брашно, фъстъци, свинско месо.

Витамин В3 ( ниацин ) е отговорен за нормалното функциониране на мозъка и допринася за подобряване на кръвообращението. Съдържа се в хранителни добавки Biovea и в храни като цвекло, ядки, бирена мая, риба тон и сьомга.

Витамин В6 ( пиридоксин ) - оказва влияние върху нервната система и образуването на серотонин ( хормона на щастието ). Съдържа се в слънчогледовото семе, бананите, яйцата, морковите и морските дарове.

ВитаминВ9 ( фолиева киселина ) - участва пряко в процеса на образуването на серотонин и норепинефрин. Необходим е за тялото, за да запази здравето на репродуктивната функция на мъжа. Източници на фолиева киселина са магданоза, цитрусовите плодове, целината.

Витамин С- има пряко участие в процесите на привличането, като участва в синтеза на допамин, серотонин и ендорфин. Разширява кръвоносните съдове, увеличава притока на кръв към пениса. Източници на витамин С са зеленчуци, плодове, цитруси, зеле, чушки.

Витамин D- отговорен е за мъжките хормонални нива в кръвта и е свързан с узряването и действието на сперматозоидите. Съдържа се в млечните продукти, яйцата, рибеното масло Biovea.

Витамин Е – подпомага работата на жлезите на вътрешната секреция. Съдържа се в ядките, семената, месото, млечните продукти, спанака.