Витамините от група В се грижат за здравето на косата

Опитваме какви ли не козметични продукти, приготвяме маски по домашни рецепти и какво ли още не. Истината обаче е, че здравето на косата зависи до голяма степен от начина, по който живеем и се храним. Лошата среда, неправилното хранене и особено дефицитът на някой витамини и минерали оказват негативно влияние върху блясъка и силата на косата ни.

Витамините от група В са важни за здравината на косата, защото:

  • Тиамин (витамин В1) е нужен за силата и здравината на косата. Неговият дефицит води до чупливост на косата. Този витамин се намира в бобовите растения, месото, зърнените храни, бирената мая или може да се набави като се приемат хранителни добавки Biovea.
  • Ако косата се омазнява бързо и има сухи краища, това е сигурен знак, че има дефицит на витамин В2. За да стане косата отново здрава и със свеж вид, в менюто е добре да бъдат включени повече млечни продукти, черен дроб и яйца.
  • Витамин В3 се грижи за пигмента в косата и неговият дефицит води до по-бързо побеляване и слаб растеж. За да се погрижим за по-бързия растеж трябва да приемаме между 50 и 100 мг. от този витамин, големи количества от който се намират в продукти като бирена мая, говеждо месо, риба, фъстъци.
  • Витамин В5 (пантотенова киселина) е част от жизненоважния коензим А, който е необходим за енергийния метаболизъм на въглехидрати и мастни киселини. Коензим А укрепва космения фоликул, подхранва го и подобрява силата на косата. Пантотенова киселина можем да си набавим с хранителни добавки или чрез храни като черен дроб, фъстъци, пшеница, пилешко, дрожди, броколи.
  • Проблеми с пърхот и сърбежи по скалпа говорят за липса на витамин В6. Той се съдържа в пилешкото, яйцата, свинското месо, рибата.