Защо бременните жени имат нужда от желязо?

Когато жената е бременна, организмът и увеличава обема на циркулиращата кръв и желязо, за да може тялото и да се погрижи за нормалното развитие на бебчето, което носи.

Бъдещите мами трябва да знаят, че ниските нива на желязо водят до намаляване на хемоглобиновите нива, което пък води до кислороден глад и нарушена функция на вътрешните органи, включително и мозъка. Недостатъчното количество желязо по време на бременност може да се отрази и върху развитието на плода или да предизвика раждане преди термина.

Ако не се предприемат превантивни мерки, за да се възстановят нивата на желязо, това може да доведе до появата на анемия, която да се задълбочи при следваща бременност.

Как се диагностицира анемията?

Задължително е по време на бременност жените да потърсят консултация със своя лекар, но като цяло симптомите за анемия са:

  • Слабост;
  • Сънливост;
  • Виене на свят;
  • Умора;
  • Бледа кожа;
  • Недостиг на въздух.

Как да си набавим желязо?

Както споменахме малко по-горе, преди да се направи каквото и да е важно да се потърси лекар - специалист, който да извърши нужните изследвания и да назначи адекватно лечение, ако бременната има недостиг на желязо. Има доста храни, които са добри източници на желязо като черен дроб, шоколад, какао, миди, стриди, сушени и печени тиквени семки, сусамов тахан, хайвер, сушени кайсии, слънчогледови семки, но за съжаление само от храната няма как да осигурим нужното количество желязо, което да повиши хемоглобина. Затова специалистите препоръчват да се приемат хранителни добавки Biovea. Предписват се и различни медикаменти, но хранителните добавки са напълни натурални продукти, които могат да осигурят нужните за организма на жената дневни дози желязо.