Жълт кантарион - лекарство за ума и тялото

 

За тези, които не знаят какво представлява жълтия кантарион, той е  многогодишно тревисто растение, което се среща предимно в Европа, Северна Америка, Русия, Турция, и дори в Индия и Китай. Името му означава кантарион на Сейнт Джон, което се е появило от времето на традиционния цъфтеж и бране в Деня на Свети Джон на 24 юни. Съществуват сведения, показващи, че тази билка е била използвана още в древна Елада, като се използвал като кръвоспиращо, противомикробно и антисептгично лекарство. Стъблата и цветовете му са били използвани за направата на жълти и червени бои. Лековитите му свойства са неоспорими. 

Ползите от жълтия кантарион

В жълтия кантарион се съдържат редица вещества, които подобряват настроението ни и допринасят за добро душевно състояние, и поради тази причина жълтият кантарион е отлично средство  при лечение на тежки депресивни разстройства. Известен е и с това, че действа благоприятно на имунната система. Едно от основните вещества, съдържащи се в  жълтия кантарион е хиперицин. Това вещество има влияние върху мозъчната обмяна и има важна роля при преноса на мозъчните импулси, като също така има способността да контролира мозъчните невротрансмитери. Друго вещество влизащо в състава на жълтия кантарион е хиперфорина, който има дезинфектиращ ефект и подпомага бързото заздравяване на раните. Жълтият кантарион съдържа също и флавоноиди (квертецин и кверцитрин), които имат положителен ефект върху хормоните и разграждат серотонина (хормона на щастието). Дъбилните вещества в тази билка от своя страна повдобряват кръвоснабдяването към сърцето и укрепват сърдечно-съдовата система.

Използва се за лечение на алкохолизъм, подагра, ревматизъм, ушни инфекции или шум в ушите, стомашни проблеми, язва на дванадесетопръстника, гастрит, лошо храномилане, а праха от тази билка се счита за лек срещу рака.

Как се приема?

Приемът на жълт кантарион става под формата на чай, прах, масло, тинктура или като хранителна добавка. Тази билка може да увеличи или понижи ефекта на някои лекарства, когато се приемат едновременно с него, затова е желателно да се консултирате с лекар. В много редки случаи може да предизвика фоточувствителност и не се препоръчва при хора с понижено кръвно налягане.